نام ارتودنسی چند سالی است که بر سر زبان ها افتاده است اما تاریخچه ارتودنسی به قرن ها پیش باز می گردد. سالیان سال است که داشتن دندان هایی سالم و ردیف شده، یکی از عناصر زیبایی صورت محسوب می شود. این زیبایی حتی در قرن های گذشته دارای اهمیت بوده است تا جایی که افرادی که از این مشکل رنج می بردند، با استفاده از نخ و اشیای فلزی، سعی بر مرتب کردن و حرکت دادن دندان هایشان داشتند. امروزه، تخصص ارتودنسی، با شکل و شمایل ویژه تری، پا به عرصه دندانپزشکی گذاشته است تا به بیمارانی که از ناهنجاری های دندانی و فکی رنج می برند، کمک کند.
درمان ارتودنسی
اولین تخصصی که در دنیای دندانپزشکی مطرح شد، ارتودنسی بود. ارتودنسی به معنای مرتب کردن دندانها است. اگر ریشه لاتین این کلمه را در نظر بگیرید، “ارتو” به معنای تصحیح کردن و “دنس” به معنای دندان است. با پیدایش ارتودنسی، تحول عظیمی در درمان ناهنجاری های دندانی به وجود آمد. به بیان ساده، درمان وضعیتی که دندانهای یک فرد در هنگام بسته شدن دهان، به شکل مناسب و استانداردی بر روی همدیگر قرار نمیگیرند. ارتودنسی، بهعنوان یکی از مهمترین رشتههای تخصصی دندانپزشکی، وظیفه تصحیح مالاکلوژن یا جفتشدن نامناسب دندانها را بر عهده دارد. نوع و نحوه درمان دندان، بسته به موقعیت دندانها، دهان و بسیاری از شرایط بستگی دارد.
انواع ارتودنسی
درمان ارتودنسی دارای انواع مختلفی می باشد که درواقع می توان متناسب با نوع ناهنجاری دندان ها از هریک از آنها با توجه به نیاز مراجعه کننده و صلاحدید متخصص ارتودنسی انتخاب خواهد شد. انواع ارتودنسی را می توان در مدل های زیر نام برد:
بهترین سن ارتودنسی چه زمانی است؟
ارتودنسی نیز مانند دیگر انواع درمان ها بهتر است تا به صورت پیشگیرانه انجام گیرد. از این رو می توان بیان داشت که بهترین زمان برای مراجعه به متخصص ارتودنسی در سنین کودکی و قبل از سن بلوغ می باشد تا از پیشرفت ناهنجاری ها جلوگیری شود و روند جا به جایی دندان ها سریعتر صورت می گیرد. به طور کلی می توان گفت که سنین بین ۱۲ تا ۱۵سالگی بهترین سن برای ارتودنسی می باشد.
مراحل ارتودنسی چگونه است؟
پیش از انجام ارتودنسی بهتر است تا در خصوص مراحل ارتودنسی دندان آشنایی داشته باشید که در جلسه مشاوره ارتودنسی تمامی موارد برای شما ذکر خواهد شد. اما به طور کلی می توان این مراحل را در موارد زیر بیان داشت:
- جلسه مشاوره و معاینه اولیه توسط متخصص ارتودنسی
- رادیولوژی و عکسبرداری از دندان
- قالب گیری از فک و دندان
- جرمگیری دندان ها
- نصب و جایگذاری براکت ارتودنسی بر روی دندان
- جایگذاری سیم و کش ارتودنسی
- جلسات معاینه و تنظیم سیم ارتودنسی به طور مداوم
معاینه و مشاوره دندانپزشک
برای این که درمان ارتودنسی را انجام دهید، در ابتدا باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانپزشک وضعیت دندان های شما را بررسی کند. برخی از ناهنجاری های دندانی، با روش های غیر از ارتودنسی قابل درمان اند. دندانپزشک با بررسی دندان هایتان می تواند در جلسه اول، نیاز یا عدم نیاز شما را به این عمل بیان کند.
رفع مشکلات دندانی پیش از قرار گیری براکت
در صورتی که درمان ارتودنسی نیاز باشد، دندانپزشک از شما می خواهد مشکلات دندانی خود را پیش از قرار دادن براکت ها، برطرف کنید. بدین منظور باید رادیوگرافی از دندان هایتان انجام شود و سپس، درمان های مورد نیاز، صورت گیرد. درمان هایی همچون، پر کردن و رفع پوسیدگی دندانی در این مرحله انجام می گیرد.
درد ارتودنسی چقدر است؟
لازم به ذکر است که به دلیل اعمال نیرو و فشار توسط براکت و سیم ارتودنسی بر دندان ها برای جا به جایی دندان ها در محل مناسبشان در روزهای ابتدایی دوره درمان، درد ارتودنسی امری طبیعی تلقی می شودکه پس از گذشت چند روز این درد تسکین می یابد و می توانید با نظر متخصص از مسکن ها نیز استفاده نمایید. البته تغذیه در دوره درمان ارتودنسی بر روی درد ارتودنسی نیز تاثیرگذار خواهد بود. در روزهای ابتدایی می بایست از غذاهای نرم استفاده شود و به هیچ عنوان از مواد خوراکی سفت که نیاز به جویدن و گاز زدن دارند، استفاده نشوند. همچنین استفاده از شوینده، نخ دندان و مسواک مخصوص ارتودنسی از موارد واجبی است که می بایست توسط بیمار رعایت شود.
هزینه ارتودنسی چقدر خواهد بود؟
تعرفه و هزینه ارتودنسی با توجه به انتخاب نوع درمان، ابزارهای قابل استاده، طول مدت درمان، شدت ناهنجاری فک و دندان و تخصص دندانپزشک و متخصص ارتودنسی، می تواند متفاوت باشد. اما همواره در نظر داشته باشید که برای درمان های اساسی که مربوط به دهان و دندان می باشد، همواره بهترین متخصص ارتودنسی را انتخاب نمایید تا در این زمینه تخصص لازم را داشته باشد و شما را به نتیجه دلخواه برساند. هیچ گاه قیمت پایین را فدای کیفیت کار درمانی نکنید تا نتایج زیانباری را به همراه نداشته باشد. در این صورت ممکن است هزینه های گزاف اضافی را جهت اصلاح درمان قبلی انجام دهید.
چرا باید درمان ارتودنسی را انجام داد؟
- ارتودنسی تنها برای زیباسازی دندان ها نیست. درست است که بخش مهمی از این درمان، زیبایی را به صورت باز می گرداند اما در درجه اول، به بیمار کمک می کند تا گاز زدن و جویدن را به درستی انجام دهد.
- دندان های نامرتب، نمی توانند به خوبی عمل جویدن را انجام دهند، از این رو مشکلات گوارشی را به وجود می آورند و همچنین فشار بیشتری بر روی فکین ایجاد می کنند و علاوه بر مشکلات فکی، باعث به وجود آمدن سردرد نیز خواهند شد.
- باعث ردیف شدن دندان ها می شود. دندان های مرتب شده، به راحتی با مسواک و نخ دندان تمیز می شوند اما دندان های نامرتب، به ویژه دندان هایی که بخش هایی از آن ها روی هم مماس شده اند، دسترسی مناسبی برای مسواک زدن فراهم نمی کنند. از این رو افرادی که دندان های نامرتبی دارند، بیشتر در معرض پوسیدگی دندانی قرار می گیرند.
- در آخر نیز باید به زیبایی چهره اشاره کرد. باعث افزایش اعتماد به نفس فرد بیمار خواهد شد. افرادی که ارتودنسی می کنند، به راحتی لبخند خود را به دیگران می بخشند در صورتی که بسیاری از آن ها، پیش از ارتودنسی، اعتماد به نفس لبخند زدن هم نداشتند.
چگونه بفهمیم به ارتودنسی نیاز داریم؟
اگر هرکدام از شرایط زیر را دارا هستید، میبایست به پزشک متخصص مراجعه کنید.
ناهنجاری اوربایت حالتی است که دندانهای بالایی در ردیف جلو، بیشازحد از دندانهای پایینی جلوتر قرار دارند.
ناهنجاری آندربایت حالتی که دندانهای بالا بیشازحد عقب بوده یا دندانهای پایین بسیار جلو قرار دارند.
در کراس بایت، دندانها در هنگام رویهم قرار گرفتن به هم فشار وارد میآورند و دندانهای بالا بهصورت عادی بر روی دندانهای پایین قرار نمیگیرند.
در ناهنجاری اپن بایت یک فضای خالی بین دندانهای بالا و پایین قرار دارد.
فضای کم دندانی
در این ناهنجاری، فرد فک باریکی دارد و فضای کافی برای تمامی دندانها موجود نیست.
دندان نامتقارن
وقتی دندانهای بالا با دندانهای پایین تطابق ندارند و در زمان بسته بودن دهان فرد، دندانها دیده میشوند.
انجام ارتودنسی، دلایل دیگری نیز میتواند داشته باشد؛ اما در این بخش به معمولترین آنها پرداختیم.
فواید درمان ارتودنسی
با تاکید بر موارد بالا، تمیز کردن دندانهای کج و دندانهایی که در جای درستی قرار نمیگیرند، بسیار سخت است. بنابراین کسانی که دارای ناهنجاری دندانی یا مالاکلوژن هستند، بیشتر در معرض خطر پوسیدگی و تخریب دندان و پیوره یا عفونت لثه قرار دارند. همچنین این عارضه، موجب وارد آمدن فشار بیشازحد بر روی عضلات جونده شده که درنهایت موجب بروز سردردهای شدید و سندرم اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی و گردن میشود. درنتیجه، از فواید ارتودنسی میتوان به داشتن دهانی سالم، ظاهری زیبا و افزایش طول عمر دندانها اشاره کرد.
کدامیک از انواع ارتودنسی برای من مناسب است؟
پس از اطلاع از انواع روش های درمان ارتودنسی دندان ممکن است با این موضوع مواجه شوید که حال کدام یک از روش ها را برای درمان ناهنجاری دهان و دندانی خود انتخاب نماییم؟ در پاسخ باید گفت که متناسب با هر فد و یزان ناهنجاری و همچنین زیر نظر متخصص ارتودنسی می توانید نوع درمان مناسب با نیاز فک و دندان خود را انتخاب نمایید.
نظرات شما عزیزان:
|